1 down 3 to go

Så är min Klassikerhalva påbörjad. Jag kan inte påstå att Lidingöloppet levde upp till sitt rykte om att vara tortyriskt kuperat. Visst var det några backar här och där men jag fattade inte att jag sprang den beryktade Aborrbacken förän någon stod högst upp och ropade att den var över nu och att resten av loppet var utför. Det var där jag insåg att om jag inte ville springa i mål utan att ens vara trött så var det dax att pinna på lite.
Jag var alltså rejält förkyld. Jag hade grymt ont i en visdomstand. Jag hade inte tränat ordentligt på 2 månader. Jag hade inte tränat alls på två veckor. Trots det sprang jag i mål på 1.26 och hade kunnat få en bättre tid om jag inte fegat så mycket. Trodde det här skulle vara världens utmaning och tog det lugnt större delen av loppet vilket känns lite småsurt nu. Nästa år blir det definitivt hela 3 milen för 15 kilometer var mer som ett träningspass.
Bortsett från denna lilla "besvikelse" var loppet fantastiskt kul att springa. Banan var jätteskön och utsikten borde vara vacker, men igår såg man mest tunga regnmoln och dimma. Vädret var enligt mig helt perfekt även om det var lite småkallt att stå och vänta vid väskutlämningen utan överdragskläder i spöregn medan man sakta avkyldes efter loppet. Arrangemanget i stort var mycket välorganiserat. Har du planer på att springa bara ett lopp nästa år så låt det bli någon av distanserna på Lidingö för det här loppet har just knuffat ner Midnattsloppet från förstaplatsen på listan Bästa loppen enligt mig.
Nu är det då dax att sätta sig och planera nästa steg i träningen. Det är ett par månader kvar men jag planerar att vara i toppform till Halvvasan.

Familjetillskott

Säg hej till min nya sambo och bästa kompis. Äntligen har jag fått någon som följer mig vart jag 'n gåt utan att klaga :)
Vi älskar redan varandra!
Det brände ett mindre hål i VISA-kortet. Men hey! jag har aldrig påstått att kärlek inte kan köpas för pengar...

image54

seriös student

Har flera gånger tänkt att jag kanske borde ta det här pluggandet på större allvar. Försöka ta tag i klyschan att lära för livet och inte bara för att klara nästa tenta. Nu har det uppenbarat sig en rejäl chans att göra slag i saken. Det dök upp kurser som jag verkligen vill läsa och som bara går vid vissa tidpunkter. Detta resulterar nu i att jag resten av den här terminen ska läsa 212,5% av heltid. Nästa termin ska jag läsa 200% och pendla till Stockholm samtidigt.
Inte helt ultimat upplägg kanske men det ska bli spännande att se om jag skaffa mig lite självdiciplin och sitta med böckerna varje ledig tid...

Så här ser mmina närmsta månader ut

Höstterminen 07
Berg- och jordarter (en månad och massa pluggande kvar)
Engelska för naturvetare (25 % resten av terminen)
Resurser och miljö (100% start oktober)
Grafiska informationssystem (100% distans start nu)

Vårterminen 08
period 1
Geokemi (100% i Stockholm)
Baskurs i matematik
Linjär algebra och geometri 1
Derivator och integraler (totalt 100%)
period 2
Fjärranalys (100%)

Det ser lite tomt ut där på vårterminens senare del. Får hitta på något mer där så jag inte får för mycket fritid :)

tvångslaboration

Mår ok idag men är fortfarande sjuk. Trots det måste jag nu iväg och laborera (och smitta ner alla andra). Antar att det blir en kort dag med enbart det som måste förberedas inför imorgon.

Så här pigg och glad hoppas jag att jag är på lördag morgon


image53

post-sjuk-hög

Det har varit så synd om mig idag. Jag har varit sååå sjuk och hela världen har sörjt min annalkande död. Men så hände något. Mamma kom på besök. Kissarna var extra gosiga. Mycket bra musik genomlyssnades och helt plötsligt lös solen igen. Jag är på bättringsvägen och sitta i soffan med en filt och njuta av musiken är numera inte ett tvång utan har övergått till mysande.... Jag har också tänt inte mindre än 17 ljus och placerat ut dem i hela lägenheten.
Tänk va lite lindring kan göra för humöret :) Nu känns inte längre lördagens 15 kilometer löpning så tortyrlika. Nu har de antagit formen av en lugn säsongsavslutning...

och nu hör jag G komma i trappen :)

Fick medgivande från den berörda att publicera följande bild: Mamma kämpandes i grottan
Har en till goding på gång men ska höra så det är ok att jag lägger upp den med :)


image52

Gillberga gryt

Igår orkade jag inte med en till sjukdag hemma i soffan så jag drog med mig mamma och hundarna på upptäcksfärd i östra uppland. Först gjorde vi ett gott försök att shoppa på Thuns men det gick faktiskt inget vidare. Shoppinglustarna var det inget fel på. Det var nog mer det faktum att affären sög som förstörde hela grejen. Som tur var hade vi ännu inte nått målet för utflykten: Gillberga gryt! Där var tanken att jag skulle introducera mamma i grottningens smutsiga värld och det gick över alla förväntningar :) Trots att grottan var den minst roligaste hittills med all fukt, allt klotter och de mindre säkra säkerhetsannordningarna tog sig mamma igenom sin allra första grotta. Allt fnns på bild :P

Här är ingången och utgången till stora genomfarten. Det är för övrigt den här grottan som jag har tänkt vara med och kartera när det arbetet sätter igång. Kunde ha varit en roligare grotta kanske... men man måste ju börja någonstans. Ingången är inte så lätt som den ser ut. Det är direkt ner på knä efter plankan. Utgången är precis som det ser ut ett hål rakt ner...eller upp blir det ju.

image50


image51

frustration

Det är så förbannat frustrerande att ha hållt sig frisk hela sommaren och så 5 dagar innan säsongens längsta lopp så får man den där obligatoriska höstförkylningen. Än så länge är det "bara" ont i halsen och sömnproblem så jag hoppas komma undan lika lätt som G. Det är för övrigt hans fel att jag är sjuk. Den här förkylningen hade han förra veckan. Halvt på skämt försökte jag tvinga honom att bo på annan ort tills smittorisken var över och så här i efterhand önskar jag att han gjort det.
Jag är iaf glad att jag valde halvdistansen. Springa 15 kilometer med en förkylning i kroppen kan jag fixa. Det hade varit värre med 3 mil.

Så nu kör jag en dunderkur med vitlök, apelsinjuice och varmt vatten med eukalyptushonung. Har även tagit pause från allt ansträngande och försöker vila mig frisk. Sitta stilla är inte riktigt min grej och jag klättar redan på väggarna av överskottsenergi. köpte några nya filmer förra veckan så jag får väl titta igenom dem. Då är iaf en kväll av vila säkrad :)

Söndagspyssel

Klockan är halv 1 och jag har redan gjort allt jag skulle göra den här helgen. Allt som ska lämnas in är inlämnat och allt som skulle tas igen har tagits igen. Väldigt skönt!
Nu sitter jag och funderar på om jag ska åka till Gränby centrum och utnyttja deras 20% rabatter. Jag kan inte bestämma mig för om jag bara köper onödiga saker eller om jag köper saker som jag ändå skulle ha. Har ju tänkt spara lite pengar till Budapest och London också. Måste komma ihåg det...

Katterna har kommit på att vardagsrumsfönstret vätter mot en vinterbuffé för fåglar. Vi har både en oxel och ett plommonträd på baksidan och där sitter nu fullt med starar och äter upp sig inför kylan. I fönstert sitter katterna och önskar att de kunde göra det samma...fast på fåglar och inte på oxelbär :)


Från vänster: Panda, Puff och Knyttet



image49

Kex white

Tänkte tipsa om Kex white. Hittade den på coop häromdagen och jag bara måste prova när det kommer nya produkter...

Den är riktigt god. Lite mesig precis som orginalet men den vita chokladen passar utmärkt till kexet. Godare än vanliga Kex.

Betyg 4/5

Kex white

Mineralletardag

Det blev en liten sväng förbi Dannemora efter stallet. Hittade en hel del spännande stuffer när jag promenerade runt med hundarna i höstsolen. Båda två har blivit vana vid att jag sitter och stirrar på marken flera timmar i sträck så dagen förflöt smärtfritt. När jag hittade en extra spännande varphög la sig Alice och vilade medan Love spanade in omgivningarna.

Fotade en del men som vanligt blir det skumma färger med kameran. Laga eller köpa ny? Jag röstar för köpa ny (och bättre)....
Här är iaf en bild på stora dagbrottet Storymningen i Dannemora. Man ser dåligt men rakt över till höger går det in orter som har förbindelse ner till ungefär 400 meter. Önskar jag kunde komma på ett sätt att få utforska dem...

image44

Dagens planering

För att inte slösa bort hela dagen på slösurfning är det lika bra att jag komponerar en liten helgplanering

-Åka till hästarna (kolla Fáfnir och leta hovisens easyboot. Ev jobba Q och Tjoff)
-Läsa igenom powerpointpresentationerna från veckans missade föreläsningar
-Göra det som ska göras i engelskan (rätta uppsats, översätta stycke)
-Träna (löppass)
-Planera veckans labbar

Mer än så är det inte. Är väldigt sugen på en mineraljakt i Dannemora men den här helgen råder det brist på folk som vill följa med.  Jag kan givetvis åka själv men jag kommer inte få någon ro att leta ordentligt när jag är ensam med båda hundarna. Å andra sidan ligger det ju på vägen hem från stallet så en liten snabbis borde jag kunna göra även med en rastlös Love som inte vill sitta stilla på en varphög och en trött Alice som vill hem till sängen.

Upptäckte nyss en knopp i den stora fredskallan :) Äntligen går växtlivet här hemma åt rätt håll...

Dagens impulsköp

Jag och sambon är välkända för att kunna sätta sprätt på pengar men dagens impulsköp slog nog alla rekord. G fick lön idag och medan jag bokade biljetterna till Budapest fick vi ett infall och bokade även fyra dagar i London lagom till julklappsinköpen. Så där i förbigående bara...
Det blir säkert mycket trevligt. Kan man köpa hundar och hästar på impuls kan man säkert köpa resor också :)


Efficient

Struntade i dagens föreläsningar och spenderade en heldag med G istället. Blev massor gjort. Handlade massa viktiga saker, grovstädade, rensade massor och nu när han är och kollar på fotboll har jag till och med fått en del pluggande gjort.

Love har åkt på vilohem/arbetsläger hos mamma. Alice löper fortfarande och av rädsla för att gammelgubben ska få en hjärtattack körde jag iväg honom idag. Han får mängder med motion hela nätterna och får vila sin stressade kropp på dagarna. Love själv är inte helt nöjd med beslutet men det r förmodligen hälsosammare för honom att sakna sin flock där än att jaga löptik dygnet runt här.

G lyckades ta några få bra bilder nere i mörkret i Sala silvergruva. Här är en utav dem...

image43

....:::FANFAR::::...

Så var det dax. Jenny har mycket att göra vilket är ett ypperligt tillfälle att spendera framför datorn med avslöjandet av nya äventyret.

Torsdagen den 9 oktober kliver jag ombord på ett plan med destination Budapest, Ungern. Där ska fem dagar spenderas iklädd overall och hjälm med pannlampa i trånga gångar och stora salar långt under markytan. Det är Stockholms grottklubb som arrangerar resan och jag bara måste följa med. Obligatoriska uppgifter, träning, hästar, katter och hundar; allihop får kliva åt sidan den här gången. Sådana här chanser kommer inte så ofta.

Jag ska fota allt jag kan och den här gången kanske till och med resan är tillräckligt spännande för att bloggas om (vilket inte Östersundsresorna var)...

Nu ska här grottas!

Stenigt värre

Det har varit ett par riktigt steniga dagar nu på sisten. Här senast var det grottningen på geologins dag i lördags. Sala silvergruvas 155-metersnivå med G igår och så jordartskarteringen idag. Karteringen spårade ut som vanligt och Anders och jag har suttit på en slagghög och letat mineral nästan hela dagen. Alla transportsträckor rejsade min gamla lancer mot Åsas golf till lärarens stora missnöje medans all övrig tid gick åt till att passa upp på Alice. Love är hos mamma och då jag inte orkade byta hund fick Divan följa med ut i fält. Mindre lyckat kanske. Hundfan ville mest gå tillbaka till bilen och väl i bilen ville hon mest åka hem. Kul hund!
Nästa gång tar jag med mig den perfekta fälthunden Love istället. Han uppskattar åtminstone utelivet.

Alldeles strax ska jag berätta om mitt uppkommande äventyr. De sista bitarna ska bara falla på plats. Är iaf garanterad en plats och kan avslöja att äventyret äger rum om torsdag-tisdag över första helgen i oktober. Jag missar en hel massa obligatoriskt men har smörat rejält för doktoranderna för att få kruffa om i schemat.

Linus på linjen

Efter en heldag i geologins tecken med bokshopping på SGU och krypning/klättring i Klövbergsgrottan med SGK kom jag hem till en pokerspelande grupp gubbar med öl i vardagsrummet. Fantastiskt trevligt... eller inte. Nu har de äntligen dragit vidare och jag kan in lugn och ro bekanta mig med mina nya böcker.

Men först några avsnitt Linus på linjen från nya dvdboxen. Bättre underhållning finns inte. Jag och Athena och en skål lösgodis som farbröderna lämnade. Perfekt Söndag!

Geologins dag

Ingen har väl missat att det idag är det fantastiska Geologins dag med stenrelatereade aktiviteter i hela landet. Bor man i Uppsala kan man passa på att besöka Geocentrum där jag pluggar hela dagarna. Idag kan man dock få uppleva betydligt roligare saker är jag brukar göra där.
Själv ska jag först shoppa böcker och kartor på SGU för halva priset sen bär det iväg till Klövbergsgrottan på Tyresö. Ska träffa Stockholms grottklubb, krypa lite och klättra lite. Det är guidade visningar där för allmänheten om det är någon som har lust att prova på grottkrypning under ordnade former med guide.

image42



Glöm inte att kika in här de närmaste dagarna för att läsa om mitt nästa äventyr. Ännu är inget spikat men så fort jag får svar berättar jag vad det är.

:D



Jenny planerar äventyr!!!

en halvtimme senare

Se så där ja... 346 ord skrivna. Uppsasten är en utvärdering av hur vi tycker att vi kan hantera engelska idag. Jag skryter hejdlöst och hoppas innerligt att jag inte överdrivit och får verkligheten punkterad av läraren från england.... Nu ska jag använda de resterande 54 orden till att försöka tona ner mig lite och kanske lägga till någon liten minimal brist jag har... ska bara hitta en först ;)

Jag ska bara, sa Alfons Åberg

Ok! Nu sitter jag här. Det är 4 timmar innan G kommer hem. Hundarna är rastade. Jag är hyffsat mätt och det har redan köpt allt jag behöver. Nu är det perfekta tillfället att skriva engelskauppsatsen med dödlinje på fredag. Trots det vill jag mycket hellre läsa de tre böckerna som lånades idag. Jag vill också ut och springa och kanske plugga lite inför morgondagen i fält. Uppsatsen har jag hela fredagen på mig att skriva... Eller?

Irriterande att jag alltid har lust att göra allt som jag inte måste göra. Skriver jag uppsatsen nu så slår jag vad om att jag inte alls har lust att plugga inför imorgon efteråt. Det är så det brukar vara... Senast igår kväll hade jag enorm lust att skriva uppsatsen jag försöker smita ifrån nu.
Den är ändå bara på 400 ord så det är lika bra jag gör de på en gång... ska bara kika lite i mineralboken först.... och leka med UV-lampan jag köpte nyss...och kolla om det står hur djupa gruvorna i Vattholma är i den nylånade boken... och... och... och

Jenny & Anders har tråkigt

Så här kul kan man ha med ett vattenfyllt gruvhål. Är exkursionen tråkig gör man den kul :)
Notera gärna mitt lustiga lilla tjut när jag inser att hålet är ruskigt djupt... Jag bjuder även på den gulliga lilla ivägskuttngen i slutet...




Sovmorgon och kursstart

Efter en natt med mardrömmar valde jag att ta en längre sovmorgon och bara gå på föreläsningarna efter lunch. Hatar att drömma mardrömmar när de är så där äckligt verkliga och man inte är helt säker på att man drömt när man vaknar. Dessutom sov G dåligt vilket betyder att han andas väldigt konstigt och har långa andningsuppehåll titt som tätt. Det är inte det minsta kul att vakna ur en hemsk dröm bara för att upptäcka att personen brevid inte andas.
Nu fick jag ett mess från Anders om att jag missat en bra föreläsning så det är väl lika bra att jag klär på mig och kör iväg hundarna så jag inte missar eftermiddagens föreläsningar också.

Eftermiddagsplanering:

- Petrologiföreläsning på 2 timmar
-Geosmöte där alla poster ska tillsättas
-Kursstart på Engelska för naturvetare ~3 timmar
-Kvällslöpning. Det var så skönt att vara ute i höstmörkret ensam igår så det blir en favorit i repris ikväll. 19 dagar kvar till Lidingöloppet och start av min Klassikerhalva.